Διαδικτυακή αρθρογραφία μάθημα 4 εφήμερα και διαχρονικά άρθρα

Τα άρθρα χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες. Οι δυο που θα ασχοληθούμε σήμερα είναι τα διαχρονικά και τα εφήμερα. Κάποιοι από εσάς θα δουλέψετε σε περιοδικό και κάποιοι θα έχετε το δικό σας. Ανάλογα την θεματολογία και τις προσδοκίες σας θα χρειαστεί να διαλέξετε έναν από τους δυο η και τους δυο.      

Τα εφήμερα άρθρα στηρίζονται κυρίως στο facebook και αν έχουν τον κατάλληλο τίτλο μπορούν να σου δώσουν σε μια εβδομάδα όσες επισκέψεις θα σου δώσει το διαχρονικό σε έναν μήνα. Αλλά η λάμψη τους κρατά μια δυο εβδομάδες το πολύ   συνήθως έχουν τίτλους όπως ΣΟΚ !!! Δείτε πως είναι σήμερα ο Νίκος η παράξενο πλάσμα εντοπίστηκε στον Θερμαϊκό κόλπο. Τα ειδησεογραφικά site δουλεύουν καθαρά με εφήμερα άρθρα και χρησιμοποιούν τίτλους όπως : θα φορολογηθούν τα ποδήλατα !!! Ο σκοπός είναι να τρομάξεις να μπεις στο site και εκεί να συναντήσεις ένα πολύ μικρό κείμενο. Γιατί μικρό? Για να διαβάσεις ακόμα μια είδηση από αυτές που θα βρεις δίπλα στο άρθρο με τα φορολογημένα ποδήλατα. Το αρνητικό είναι πως δεν μπορείς να στηριχτείς πάνω σε αυτά τα άρθρα. Αν σε αυτό το εξάμηνο έχεις δημοσιεύσει 500 τέτοια άρθρα το επόμενο εξάμηνο  θα είναι σαν να έχεις δημοσιεύσει μόνο 15. μιλώντας για τις μελλοντικές επισκέψεις που μπορούν να σου αποδώσουν.

Τα διαχρονικά άρθρα αποφεύγονται από τους περισσότερους. Λίγοι είναι αυτοί που λένε ότι θα γράψουν σήμερα για να έχουν επισκέψεις μετά από έξη μήνες. Όταν λέμε ότι ένα άρθρο είναι διαχρονικό εννοούμε ότι μπορεί να διαβαστεί και μετά από δέκα χρόνια. Δεν θα αναφέρει μέσα κάποια ημερομηνία δεν θα σχολιάζει κάτι που γίνεται σήμερα. Ένα άρθρο που σου λέει πως θα φτιάξεις ελληνικό καφέ μπορεί να σου δώσει 10  με 15 επισκέψεις τον μήνα. Ένα άρθρο που θα σου λέει ότι ένας διάσημος έπινε ελληνικό καφέ θα σου δώσει σε μια εβδομάδα 50 - 60  επισκέψεις. Όσες δηλαδή θα σου έδινε το διαχρονικό μετά από έξι μήνες. Το θέμα είναι ότι το διαχρονικό θα συνεχίσει να δίνει και μετά το εξάμηνο και για αυτό το θεωρούμε επένδυση. Ενώ το εφήμερο μετά τις πρώτες 60 ίσως να σου δώσει ακόμα 20 τα επόμενα 5 χρόνια. Τα διαχρονικά άρθρα δεν βασίζονται στο facebook αλλά στις μηχανές αναζήτησης. Για αυτό αν διαλέξεις αυτόν τον όμορφο αλλά δύσκολο δρόμο πρέπει να δουλέψεις όσο το δυνατόν περισσότερο τους τίτλους και την περιεκτικότητα όπως είπαμε στο μάθημα δυο.

Το πάντρεμα του διαχρονικού με το εφήμερο. Το κάνουμε για να έχουμε και τις πρώτες επισκέψεις από το facebook αλλά και αυτές από το google. Στις προηγούμενες ασκήσεις που έγραψες τα άρθρα σου είχαν ιδικό τίτλο. Το βασικό που έλεγε ποιο ήταν το θέμα σου και κάτι ακόμα για να μου τραβήξει την προσοχή. Σκέψου ένα άρθρο που γράφει για τον macaw. Μπορείς να το δημοσιεύσεις με το τίτλο macaw ή με τον τίτλο macaw ο μεγαλύτερος παπαγάλος του κόσμου. Στις μηχανές αναζήτησης οι περισσότεροι θα ψάξουν την λέξη macaw αλλά στο facebook θα προσελκύσεις περισσότερους επισκέπτες με τον τίτλο macaw ο μεγαλύτερος παπαγάλος του κόσμου. Το πάντρεμα του διαχρονικού με το εφήμερο γίνεται με τίτλο και κείμενο. Χρησιμοποιείς τον τίτλο που θα φέρει περισσότερες επισκέψεις από το facebook αλλά χωρίς υπερβολές και για να κερδίσεις και επισκέπτες από το google προσαρμόζεις τους τίτλους κειμένου με αυτά που πιστεύεις ότι θα αναζητήσει ο άλλος στο google.

Ασκήσεις

Θα γράψεις 5 άρθρα όσο περισσότερο περιεκτικά γίνεται με ιδικό τίτλο.

1) στοιχειωμένο κτίριο. Βρες ένα σπίτι η ένα ξενοδοχείο οπουδήποτε στον κόσμο και γράψε ένα περιεκτικό άρθρο για αυτό με πολλές δευτερεύουσες επικεφαλίδες και ιδικό τίτλο.

2) παραλία. Βρες μια παραλία οπουδήποτε στον κόσμο και γράψε ένα περιεκτικό άρθρο για αυτό με πολλές δευτερεύουσες επικεφαλίδες και ιδικό τίτλο.

3) φυτό. Διάλεξε ένα φυτό και γράψε πρόλογο, καλλιέργεια, επίλογο ότι θεωρείς χρήσιμο για αυτό και δώσε έναν ιδικό τίτλο.  

4) πέτρωμα. Διάλεξε ένα πέτρωμα και γράψε τα πάντα για αυτό με ιδικό τίτλο

5) κοκτέιλ. Διάλεξε ένα κοκτέιλ και γράψε για αυτό το πως το φτιάχνουμε με περίληψη, επίλογο και την ιστορία του. Για τίτλο θα χρησιμοποιήσεις μόνο το όνομα του.

Οι ενδιαφερόμενοι για την πιστοποίηση της παρακολούθησης των μαθημάτων και την πρακτική εξάσκηση να στείλουν τα άρθρα των ασκήσεων με τον αριθμό μαθήματος το όνομα τους και το όνομα που θέλουν να αναφέρετε στα άρθρα τους εδω για εξέταση και δημοσίευση. Για να πας στο επόμενο μάθημα εδω.
world look με με επιφύλαξη παντός δικαιώματος